Sijainti lisää kasvuyrityksen houkuttelevuutta sijoituskohteena

12.1.2016

Moni päättäjä miettii juuri nyt, miten Suomea ja suomalaisia yrityksiä tehdään houkuttelevammiksi. Miten saamme enemmän sijoituksia maahan ja kasvuyrityksiin lisää vauhtia. Samaan aikaan toisaalla lukuisat kasvuyrittäjät tarvitsevat pääomaa ideaansa tai yrityksen alkutaipaleelle. Ongelmaa on turha surkutella, ratkaisuja on tarjolla. 

Toimin työkseni sellaisten sijoittajien parissa, jotka ovat tehneet elämäntyönsä yrittäjinä tai johtajina, ja sijoittavat nyt kiinnostaviin kasvuyrityksiin. Heitä kutsutaan ympäri maailmaa bisnesenkeleiksi tai enkelisijoittajiksi. Heidän sanotaan pelaavan varman päälle ja sijoittavan sellaisiin yrityksiin, joita tuntevat. Se ei pidä paikkaansa. Kyllä mielenkiintoinen uusi toimiala tai yrittäjätarina aina kiinnostaa - mutta se pitää tehdä helpoksi ja houkuttelevaksi. Kilpailu sijoittajien ajasta ja huomiosta lisääntyy.

On muutama vinkki, joita noudattamalla enkelisijoittaja voi tuhdin lompakkonsa kanssa saapua kuuntelemaan yrittäjien ajatuksia pidemmänkin matkan takaa.

Kasvuyritysten kannattaa hakeutua kiinnostaviin ekosysteemeihin ja klustereihin. Sijoittaja haluaa tavata samalla käynnillä monta yritystä, vertailla niitä ja ehkä sijoittaa yhteen. Ympäristön tulee henkiä innovatiivisuutta, luovuutta ja kasvun nälkää. Kalusteiden ja aulojen hienoutta tärkeämpää on innostuksen kipinä ja matala kynnys tulla mukaan myös ulkopuolelta. 

Tältä pohjalta kaipaisin Suomeen ja pääkaupunkiseudulle jonkinlaista startup-yritysten hubia tai logistiikkakeskusta. Siellä toteutuisivat niin yritysten välinen yhteistyö, ideoiden vaihto ja kiinnostaviin ihmisiin törmääminen kuin kasvuyritysten tarvitsemat peruspalvelut. Yhteiseen käyttöön tarvittaisiin konferenssitila niin pitchaustilaisuuksia kuin seminaareja ja miksei kasvuyritysten reippaampia juhliakin varten.

Vantaalla Uusi Vantaankoski -ideakilpailussa haetaan juuri tällaisia ideoita.

Yhteiskunta voisi sitten öljytä kasvun rattaita. Yksi ajatus on, että yritystuet keskitettäisiin lahjakkaimmille yrittäjille ja potentiaalisimmille kasvuyrityksille. Mallia voisi katsoa vaikka Israelin kiihdyttämöverkostosta, joka on paikallinen Tekesiä vastaava organisaatio. Se tukee avokätisesti yrityksiä, jotka sijoittuvat näihin kiihdyttämöihin ja hakevat kasvua tosissaan. Näin kasvuyrityksistä syntyy samanmielisten yhteisö, mikä myös ruokkii innovatiivisuutta.

Suomi tarvitsee uusia ajatuksia. Pieniä ja suuria. Sellaisia, joilla luomme taas kasvua ja vaurautta tuleville sukupolville. Kerro ajatuksistasi, ne voivat johtaa menestystarinaan.

Kirjoittaja Jan D. Oker-Blom on Toimitusjohtaja FiBAN ry:ssä sekä Uusi Vantaankoski -ideakilpailun tuomariston jäsen