Vaisala OyjVaisala_logo.jpg

Vantaanlaaksossa aivan Vantaankosken läheisyydessä sijaitsevan Vaisalan tarina sai alkunsa 1930-luvulla, kun professori Vilho Väisälä perusti yrityksen kehittämänsä radioluotaimen tuotantoa varten. Vaisalan alkutaipaleen liiketoiminta perustui suurelta osin säätä havainnoivien ja mittaavien laitteiden kehittämiseen ja valmistamiseen; teollisuusliiketoiminta syntyi alun perin HUMICAP®-kosteusanturin ympärille jo yli 40 vuotta sitten. Nykyään Vaisalan monipuolisen osaamisen ytimessä on omassa puhdashuoneessa kehitettävät huippulaatuiset mittausanturit, joita hyödynnetään niin tarkan säätiedon saamiseksi esimerkiksi lentokentillä kuin usean eri teollisuusalan prosesseissa.

Tiesitkö?

Eri maiden ilmatieteenlaitokset ympäri maailman tekevät yhteistyönä luotauksia radioluotaimien avulla kahdesti päivässä. Radioluotaimet vapautetaan samanaikaisesti ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti ilmaan ja ne nousevat lähes 30 kilometrin korkeuteen kaasulla täytetyn pallon avulla. Ilmassa luotaimet mittaavat jatkuvasti lämpötilaa, kosteutta, painetta sekä tuulen nopeutta ja suuntaa. Luotaimet lähettävät keräämänsä datan maakalustoon, josta se välitetään osaksi sääennustemallinnuksia.

Vaisalan uusi päärakennus valmistui vuonna 2010 yrityksen omalle tontille Vantaanlaaksoon vanhojen rakennusten yhteyteen. Uusi rakennus on malliesimerkki uudenaikaisesta ja ekotehokkaasta rakennuksesta, jonka peruspilareina ovat edistyksellinen kiinteistöautomaatio ja uusiutuvat energianlähteet. Rakennuksen katolle ja ulkoseinille on esimerkiksi asennettu yhteensä 700 neliömetriä aurinkopaneeleja, joiden avulla tuotettava aurinkoenergia kattaa noin 15 % rakennuksen vuotuisesta energiankulutuksesta. Lisäksi rakennuksen alle asennetun maalämpöenergiajärjestelmän ansiosta kaikki rakennuksen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen tarvittava energia perustuu maalämpöön. Rakennus on sertifioitu Gold-tasolle LEED-järjestelmässä, joka arvioi ympäristötehokkaan rakentamisen toteutumista.

Vaisalan Euroopan liiketoimintajohtaja KimmoVaisala_paarakennusB_copyright_Vaisala.jpg Korpela, kiinteistöpäällikkö Jouni Parhankangas ja tekninen myyntiedustaja Riika Penttilä, millä perusteilla valitsitte toimipisteenne sijainnin?

Vaisala muutti alueelle vuonna 1954, jolloin alueella oli vain kolme maataloa. Tontti oli tilava ja sopiva, eikä siellä ollut säähavaintoja haittaavaa puustoa. Myös lentokentän läheisyys oli tärkeä tekijä, eikä Viikkiin suunnitteilla ollut yliopistokampus ollut liian kaukana.

Minkälaista toimintaa yrityksellä on Vantaalla?

RadioluotainB_copyright_Vaisala.jpgMittalaitteiden kokoonpanoa ja valmistusta sekä tuotekehitystä ja hallinnolliset toiminnot. Vantaan toimipiste on Vaisalan suurin tuotantolaitos ja yrityksen noin 1600 työntekijästä täällä työskentelee vajaa tuhat. Uudessa päärakennuksessa käytetään myös itse kehitettyä teknologiaa, muun muassa ilmastoinnin säätelyyn.

Mitä liikennevälineitä työntekijät käyttävät töihin tullessaan?

Julkiset kulkuyhteydet tänne Vantaanlaakson puolelle eivät ole aivan niin hyvät kuin Vantaankoskelle, ja uudelle Kehäradallekin on tästä melko pitkä matka. Yksityisautoilu on siksi suuressa roolissa ja välillä pihassa saattaa olla jopa 600 autoa. Lähialueilla asuvat työntekijät kulkevat kuitenkin paljon polkupyörällä ja parhaina päivinä pyöriä voi olla pihassa jopa satakunta.

Onko Vantaankoski jotenkin muuttunut sinä aikana, kun olette toimineet alueella?

Lähialueet ovat tietenkin 60 vuodessa muuttuneet melkoisesti alun muutamasta maatalosta. Uuden kehäradan myötä alueen kehitys jatkunee aktiivisena.

Jos voisitte tänään valita toimipaikkanne sijainnin, minkä alueen valitsisitte?

Jos saisimme valita sijainnin uudelleen, uskon, että samat valintakriteerit olisivat edelleen tärkeitä. Olisi myös hyvä, että muita yrityksiä olisi lähellä samassa yhteydessä.

Millaista yhteistyötä olette tehneet alueen muiden yritysten kanssa?

Olemme tehneet paljon yhteistyötä sekä yritysten että yliopistojen kanssa. Yhteistyö on usein liittynyt esimerkiksi erilaisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin.

Kuinka Vantaankosken alue tukee liiketoimintaanne?

Lentoaseman läheisyys on tietenkin erinomainen asia ja se tukee toimintaamme laaja-alaisesti. Autoliikenteelle tämä on myös optimaalinen sijainti, ja täällä on hyvin tilaa instrumenttien koekentälle, joka on tuossa aivan vieressä. Vehreä ympäristö sopii erinomaisesti yhteen Vaisalan liiketoiminnan kanssa, minkä lisäksi oma tontti ja siten pitkäaikainen sijaintimme vahvistavat mielikuvaa toimintamme pitkäjänteisyydestä ja kestävästä kehityksestä.